Астрахан аудан білім бөлімінің жанындағы ``Астрахан балалар бақшасы`` мемлекеттік коммуналдық қазыналық кәсіпорны
Государственное коммунальное казенное предприятие «Детский сад «Алпамыс» села Астраханка при отделе образования по Астраханскому району управления образования Акмолинской области»

СоцСети

    

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Ата-аналарға арналған кеңес "Ока алдын алудың 10 ережесі"

ЖЕДЕЛ ІШЕК ИНФЕКЦИЯЛАРЫНЫҢ АЛДЫН АЛУҒА АРНАЛҒАН ОН "АЛТЫН" ЕРЕЖЕ

1. Қауіпсіз тағамдарды таңдаңыз. Жемістер мен көкөністер сияқты көптеген тағамдар шикі күйінде тұтынылады, ал басқалары алдын ала өңдеусіз жеуге қауіпті. Мысалы, әрқашан шикі сүтті емес, пастерленген сүтті сатып алыңыз. Азық — түлік сатып алу кезінде оларды кейінгі өңдеудің мақсаты тағамды қауіпсіз ету және сақтау мерзімін ұзарту екенін есте сақтаңыз. 
2. Тамақты мұқият дайындаңыз. Көптеген шикі тағамдар, негізінен құс еті, ет және шикі сүт, көбінесе қоздырғыштармен себіледі. Пісіру (қуыру) процесінде бактериялар жойылады, бірақ тағамның барлық бөліктеріндегі температура 70° C-қа жетуі керек екенін ұмытпаңыз.
3. Пісірілген тағамды кешіктірмей жеңіз. Пісірілген тағам бөлме температурасына дейін салқындаған кезде, ондағы микробтар көбейе бастайды. Бұл күйде неғұрлым ұзақ тұрса, тамақтан улану қаупі соғұрлым жоғары болады. Өзіңізді қорғау үшін тамақ пісіргеннен кейін бірден тамақтаныңыз.
4. Азық-түлікті мұқият сақтаңыз. Егер сіз тағамды болашақта пайдалану үшін дайындаған болсаңыз немесе оның қалған бөлігін тұтынғаннан кейін сақтағыңыз келсе, оны ыстық (шамамен немесе 60° C-тан жоғары) немесе суық (шамамен немесе 10° C-тан төмен) сақтау керек екенін есте сақтаңыз. Балаларға арналған тағамды мүлдем сақтамаған дұрыс. 
5. Алдын ала дайындалған тағамды мұқият қыздырыңыз. Бұл сақтау процесінде тағамда көбейген микроорганизмдерден қорғаудың ең жақсы шарасы (дұрыс сақтау микробтардың өсуін тежейді, бірақ оларды жоймайды). Тағы да, тамақтанар алдында тағамды мұқият қыздырыңыз, (оның қалыңдығындағы температура кем дегенде 70° C болуы керек).
6. Шикі және дайын тағамдар арасындағы байланыстан аулақ болыңыз.
Дұрыс дайындалған тағамды шикі тағаммен байланыстыру арқылы ластауға болады. Мысалы, шикі және қайнатылған (қуырылған) құс приготовления дайындау үшін бірдей кесу тақтасы мен пышақты қолдануға болмайды. 
7. Қолыңызды жиі жуыңыз. Тамақ дайындамас бұрын және тамақ пісіру процесінде әр үзілістен кейін қолыңызды мұқият жуыңыз — әсіресе егер сіз балаңызды орап алсаңыз немесе дәретханада болсаңыз. Балық, ет немесе құс еті сияқты шикі тағамдарды кескеннен кейін, басқа тағамдарды өңдеуді бастамас бұрын қолыңызды қайтадан жуыңыз. Ал егер сіздің қолыңызда жұқтырған сызат (жара) болса, оны пісіруді бастамас бұрын оны таңып немесе патчпен ЖАБУДЫ ҰМЫТПАҢЫЗ. Сондай — ақ, үй жануарлары — иттер, құстар және әсіресе тасбақалар көбінесе қолдарыңыз арқылы тағамға енетін қауіпті микроорганизмдердің тасымалдаушысы екенін ұмытпаңыз.
8. Ас үйді мінсіз таза ұстаңыз. Тағам оңай ластанатындықтан, оны дайындау үшін қолданылатын кез келген бет мүлдем таза болуы керек. Әрбір тағамдық қалдықтарды, үгінділерді немесе лас дақтарды микробтардың ықтимал резервуары ретінде қарастырыңыз. Ыдыс-аяқ сүлгілері күн сайын өзгеруі керек. Еден жууға арналған шүберектер де жиі жууды қажет етеді.
9. Тағамды жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа жануарлардан қорғалған күйде сақтаңыз. Жануарлар көбінесе тамақтан улануды тудыратын қоздырғыштардың тасымалдаушысы болып табылады. Өнімдерді сенімді қорғау үшін оларды тығыз жабылатын банкаларда (контейнерлерде) сақтаңыз.
10. Таза суды пайдаланыңыз. Таза су ішу үшін де, тамақ дайындау үшін де өте маңызды. Егер сіз судың сапасына күмәндансаңыз, оны тағамға қоспас бұрын немесе қолданар алдында қайнатыңыз.

Жаңартылған күні: 18.04.2023 10:55
Құрылған күні: 18.04.2023 10:55

Текст